Shampoottomuus – uusi trendivillitys?

Vuosien varrella on osunut silmiin monta tarinaa shampoottomasta hiustenpesusta ja joskus on tullut pesua kokeiltuakin niin kananmunalla kuin oluellakin. Kampaajalla sen pari, kolme kertaa vuodessa käydessä on tarttunut monenlaisia tuotteita mukaan. Kesän jälkeen huomasin, että paljon mökkeillessä hoitoaineen käyttäminen jäi lähes kokonaan, sillä järvivedessä peseytyessä hiukset olivat ihanan pehmeät ilmankin.

Syksyn tullen aloin myös pohtia, kuinka paljon hiusten sähköisyysongelma pipokeleillä johtuu siitä, että ne raastetaan ylipuhtaiksi shampoolla, jonka jälkeen tarvitaankin toista tuotetta eli hoitoainetta tasapainon löytämiseksi. Hiukseni olivat pitkälti valmiiksi luonnontilassa kesän jäljiltä, joten hetki oli juuri sopiva shampoottomaan pesuun tutustumiseen. Toiset pesevät pelkällä vedellä, toiset käyttävät esim. kananmunaa tai ruokasoodaa lisänä.

Päivä 1: Saunomisen päätteeksi pesen hiukset kananmunalla. Aiemmasta kokemuksesta johtuen muistan pestä hiukset ensin lämpimällä vedellä, sitten viileällä ja vasta sen jälkeen kananmunalla, niin ei tarvitse harjata munakokkelia hiuksistaan irti. Hiuspohja tuntuu likaiselta ja kutiavalta ennen pesua, ja siltä se tuntuu myös pesun jälkeen. Kuivaan ja raavin hiuspohjaa pyyhkeeseen, enkä sillä hetkellä ole laisinkaan vakuuttunut shampoottoman pesun toimivuudesta. Yllätyksekseni kutina häviää kuitenkin pahimman syyhykohtauksen jälkeen kokonaan pois. Hiukset tuntuvat hieman raskaammilta kuin shampoopesun jälkeen.

Päivä 2: Hiukset ja päänahka tuntuvat hieman erilaisilta, mutta hyvällä tavalla. Hiukset eivät enää kuivina tunnu raskaammilta kuin ennenkään. Pohdin miksi niin monenlaisia hiustenhoitoaineita on ylipäätään edes keksitty ja ihmiset saatu retkuun kosmetiikkateollisuuteen.

Päivä 3: Olin suihkautellut otsahiuksiini yleisen tapani mukaan kevyesti lakkaa, mutta huomattavasti vähemmän – aiemmin shampoolla pestyihin hiuksiin piti laitella muotoilutuotteita tai erilaisia rakennesuihkeita, mutta nyt hiukset tuntuvat jo valmiiksi muotoiltavissa olevilta, kuitenkaan tuntumatta likaisilta. Tänään kokeilen ruokasoodaa pesussa. Käytännössä sivelen soodaista vettä otsahiuksiin ja vähän päälaelle. Hiuspohjassa ei tuntunut kutinaa ennen pesua, eikä sen jälkeen. Alan vakuuttua jo nyt siitä, että shampoottomuus on ja pysyy elämäntapanani.

Päivä 4: Hiukset tuntuvat edelleen mukavilta ja huomaan laskevani kauhistuneena, millaisen määrän erilaisia purkinsisältöjä ja euroja olen hiuksiini elämäni aikana käyttänyt.

Päivä 5: Tämä päivä menee tukka ponnarilla ilman kummempia tuntemuksia.

Päivä 6: Olisin pessyt illalla hiukset, mutta olen menossa pihalle telttaan nukkumaan, enkä halua olla makuupussissa hiukset märkänä. En yötä vasten halua niitä alkaa föönailemaankaan.

Päivä 7: Aamulla pesen hiukset soodalla hutaisten ja ensimmäistä kertaa shampoottomuuden aikana föönaan ne kuivaksi. Hiustenkuivaajaa tulee käytettyä hyvin vähän, hiusten hyvinvointia ajatellen. Olen todella yllättynyt, että hiukseni eivät tunnu lainkaan niin takkuisilta kuin aiemmin föönatessa ja harjatessa – päinvastoin, harja liukuu sileästi ja helppokulkuisesti hiuksissa.

Päivä 8: Illalla saunomisen päätteeksi taas pintapuolinen soodahuuhtaisu. Olen huomannut viikon aikana, etteivät hiukset tunnu enää likaisilta ja rasvoittuneilta, kuten aiemmin. Olin siinä luulossa, että päänahan tuntemusten kanssa olisi hankaluuksia, mutta onkin käynyt päinvastoin.

Päivä 9: Peilailen hiuksiani tyytyväisenä ja pohdin, että kukaan ei arvaisi ettei näitä ole pesty shampoolla tai hoitoaineilla yli viikkoon.

Päivä 10: Saunan päätteeksi lyhyt soodahuuhtelu hiuksille. Hiusten tuntumaan on alkanut tottua, eivätkä ne tunnu enää niin raskailta kuin ensimmäisinä päivinä ja tunne on oikeastaan miellyttävämpi, kuin aiemmin.

Ensimmäisen kahden viikon jälkeen jätin jatkuvan soodailun pois ja käytin lähinnä vettä, välillä kananmunaa. Aloin tottua shampoottomuuteen ja hiusten helppohoitoisuuteen – enää ei tarvinnut miettiä, että saunakäynnissä kuluu enemmän aikaa hiusten pesun ja hoitoaineilun vuoksi.

Ei shampoota, ei muotoilutuotteita

Hiukseni ovat helposti suoristuvat, laineikkaan luonnonkiharat ja kiharuus on voimistunut shampoottomuuden myötä. Hiustenpesuun riittää nyt lämmin pesu ja päänahan rapsuttelu, lopuksi viileä vesi ja pyyhkeellä hyvä hiuspohjan kuivaaminen.

Kuuden viikon jälkeen en enää voisi kuvitellakaan palaavani shampoopesuihin. Päänahka ei tunnu enää missään kohtaa likaiselta tai kutiavalta ja hiukset tuntuvat helposti hallittavilta ilman muotoilutuotteitakin.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *