Flunssan, nuhan ja poskiontelotulehdusten hoitoa

Muutama vuosi sitten sairastin elämäni ensimmäisen poskiontelotulehduksen ja hätääntyneenä söin suoraan antibiootit. Vielä tuolloin en tiennyt, että poskiontelotulehduskin voi parantua ilman antibiootteja. Akupunktiota käytetään myös flunssan ennaltaehkäisyyn ja oireiden hoitoon.

Viime talveni alkoi liian kiireisen ja kuormittuneen vuoden päätteeksi. Samalla huomasin kärsiväni jatkuvasta flunssasta ja poskiontelotulehduksista. Ne helpottivat aina hetkeksi, mutta pian nuha alkoi uudelleen ja silmänräpäyksessä poskionteloni olivat taas tulehtuneet. Vasta lopputalvesta otin antibioottikuurin, kun en ehtinyt hoitaa itseäni riittävästi muilla keinoin. Olin edesauttanut kierrettä porskuttamalla arjessa ja töissä eteenpäin liian usein särkylääkkeen voimalla, nukkunut ja levännyt liian vähän. Niinpä tänä vuonna kiinnitin huomiota jo syksyn tullen tilanteen ennaltaehkäisyyn heti pienimmän nuhaisuuden ja poskiontelotulehduksen oireiden ilmestyessä.

Luontaislääkinnän puolelta rohtoja löytää ruokakaupasta: valkosipuli, inkivääri ja chili ovat luottotuotteeni. Valkosipulia kutsutaan luonnon omaksi antibiootiksi, inkivääri eliminoi haitallisia bakteereja, chilillä saa viluista oloa lämpimämmäksi ja nuhaisen nenän auki. Valkosipulinkynsiä voi syödä sellaisenaan tai pilkkoa ruoan sekaan. Inkivääriä, kuten chiliäkin voi käyttää tuoreena ruoan seassa, laittaa ruoan sekaan kypsennysvaiheessa ja inkiväärinpaloista voi myös keittää teetä.

Valkosipulia, inkivääriä ja habaneroa flunssan karkoitukseen

Syksyn tullen asuntojen huoneilma muuttuu usein liian kuivaksi, ilmankostuttimet huoneissa ovat tarpeen jokaisella nuhanenällä.

Niistäminen usein pahentaa tilannetta ja lisää paineentunnetta poskionteloissa. Tämän ohjeen sain lääkäriltä: välillä on parempi olla niistämättä ja sen sijaan kirnuta lima ulos vähemmän viehättävällä tavalla (tätä kutsutaan myös räkäisyksi).

Nenähuuhtelukannu poistaa epäpuhtauksia sieraimista ja kostuttaa kuivia limakalvoja.

Nukkuminen pää kohotettuna voi helpottaa oireita, jolloin aamulla ei herää ontelot limaa täynnä ja pää tukkoisena. Pään ja niskan alle voi laittaa tyynyn tueksi, itse nukun tarpeen tullen sohvalla puoli-istuallaan.

Lepo ja uni ovat aina tärkeitä terveenä pysymiselle ja toipumiselle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *